ДОБРО - Десни Обединени Българи за Развито Общество

понеделник, 17 март 2014 г.

Кухи български и сръбски надежди

Днес се позабавлявах с русофилски твърдения, чр Сърбия била по-добре от нас, защото била по-близо до Русия и много печелила от тая работа. Във връзка с това голо твърдение, реших да направя съвсем скромен макроикономически сравнителен анализ на Сърбия и България:

1. БВП (Брутен Вътрешен Продукт)

Сърбия: $45.2 billion (2014, Nominal)

България: $50.78 billion



Вижда се колко много по-малък е сръбския БВП. Това всъщност означава че сърбите произвеждат стоки и услуги с по-малка цена от нас.



2. БВП на единица население

Сърбия:  $6,217(2014, nominal)

България: $6,903 (nominal)



Това означава, че българинът е малко по-производителен от сърбина.

Т.е. не се оправдават русофилските твърдения за това, че Сърбия е икономически по-добре от нас.

Относно стокообменът с Русия:

3. Основни страни на износ

Сърбия:

 Italy $2.38bn
 Germany $1.74bn
 Bosnia and Herzegovina $1.18bn
 Russia $1.06bn

България:

  Germany 10.4%
 Turkey 9.1%
 Italy 8.7%
 Romania 8.2%
 Greece 7.3%
 France 4.0% (2012 est.)[8]



Вижда се, че износът на Сърбия за Русия е 1.06 милиарда долара и Русия е четвъртата страна по големина на износа. За България Русия я няма в топ 6.

4. Основни страни на внос

Сърбия:

 Italy $2.36bn
 Germany $2.25bn
 Russia $1.9bn
 China $1.51bn
 Hungary $1.01bn

България:

  Russia 20.9%
 Germany 11.3%
 Italy 6.7%
 Romania 6.6%
 Greece 6.1%
 Turkey 4.6%
 Spain 4.5%



Тук се вижда, че в България Русия е вносител номер 1, а в Сърбия е чак на трето място. Това, ще рече, че България е много по-зависима от Русия и нашите капитали отлитат за Русия много повече, отколкото сръбските. Знаем за дейността на Руски компании в България като Лукойл.  Знаем, че нашата енергийна зависимост от Русия е ТЕЖКА, в това число и абсолютния руски монопол в пазара на газ. Това буквално ни поставя в позиция на икономически роб на Русия, а Сърбия е по-добре от нас в това отношение.

3. Баланс по външнотърговската сметка (износ/внос)

Сърбия: 0.711295

България: 0.851429

По този показател България също е малко по-добре от Сърбия. Това означава, че и двете страни имат баланс < 1 (повече внасят, отколкото изнасят) и съответно са страни, които губят капитал, а не печелят капитал.

4. Външен дълг

Сърбия: $33.47 billion

България:  $43.24 billion



Тук Сърбия е по-добре от нас с по-малък външен дълг. Това означава, че ние трябва да положим усилия да намалим външния си дълг, а засега се наблюдава точно обратното в популисткото левашко управление на България: създава се нов дълг.



 Кредитния рейтинг на България също е по-добър от сръбския: BBB срещу BB. Това практически означава, че в българската държава и икономика инвеститорите имат по-голямо доверие и лихвите по кредитите трябва да са по-поносими за предприемачите. Така, че и за митичната добра бизнес среда в Сърбия също може да се спори доста.



5. Средна заплата



Това левашката пропаганда силно я интересува.

Сърбия: 855.40 лева (50 400 RSD)



България:  624 BGN



Ето тук виждам как леваците стават червени като чайник, готови да изпускат пара. Ама как ние произвеждаме повече и производителността ни е по-голяма, при положение, че заплатите ни са по-ниски. Това е дискриминация, експолоатация на трудещия се и т.н. Ами така е, уважаеми читатели. Ето тук се крие нещо много важно в икономическата структура на двете страни. Излиза, че в БВП и в баланса по външнотърговската сметка на България има нещо кухо. Хем уж произвеждаме и изнасяме много стоки и услуги и те са по-скъпи, пък заплатите ни са ниски. Как тъй? Ами изглежда не е верно, че произвеждаме повече стоки и услуги на по-добри пазарни цени. По-скоро докарваме по-голям реекспорт на стоки и услуги, вече произведени в чужди страни: руска газ и нефт и т.н. Т.е. тези числа на нашата икономика за кухо надути заради реекспорта. Дошли китайски части за автомобили, сглобили ги в България и вече се води "произведено в БГ и ЕС", а реално нищожна част от цената на продукта е калкулирана от БГ производство. Ние само си играем на реекспорт.

Друга възможна причина за ниската средна заплата за БГ е малката дисперсия: т.е: малко хора произвеждат голямо количество от цената на стоките и услугите, а голяма част от хората имат ниска производителност и едва ли не по цял ден си клатят краката и получават по-мизерни пари като за клатене на крака, а онези, които вършат по-ценната работа и получават големите пари са малко, в сравнение с общия брой. Това означава, че много малка част от българските работещи реално са перспективни работещи и много малко хора са реално квалифицирани да бъдат такива. За Сърбия тези данни са по-добри.

В заключение, бих могъл да кажа, че ние сме като една ябълка, която отвън изглежда горе долу о'кей, ама като я разрежеш виждаш отвътре как е проядена от червеи... А Сърбия си е ябълка, която отвън изглежда окаяно и отвътре си е окаяно: т.е. не подлъгва колкото нас, че е добра ябълка...

Анализ на инж. Георги Пашев

2 коментара:

  1. Да, за съжаление си е така г-н Пашев. Често се възмущавам, вместо да се смея с изказванията на президента-дрисльо и разни управляващи за "стабилизиране" на икономиката и "нарастването" на икономически показатели, отбелязване на "ръст" и други клишена по повод "икономиката" ни. Чудя се къде я виждат?! Явно аз не съм добре със зрението нещо...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, вие сте си добре със зрението, ама те не са добре с пропагандата :D

      Изтриване